Sâmbăta de Jos, o stare de spirit… Rotating Header Image

“Cine moare ?” (de Pablo Neruda)

“Moare cate putin cine se transforma in sclavul obisnuintei, urmand in fiecare zi aceleasi
traiectorii; cine nu-si schimba existenta; cine nu risca sa construiasca ceva nou; cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu-i cunoaste.

Moare cate putin cine-si face din televiziune un guru.
Moare cate putin cine evita pasiunea, cine prefera negrul pe alb si punctele pe “i” in locul unui vartej de emotii, acele emotii care invata ochii sa staluceasca, oftatul sa surada si care elibereaza sentimentele inimii.
Moare cate putin cine nu pleaca atunci cand este nefericit in lucrul sau; cine nu risca certul pentru incert pentru a-si indeplini un vis; cine nu-si permite macar o data in viata sa nu asculte sfaturile “responsabile”. Moare cate putin cine nu calatoreste; cine nu citeste; cine nu asculta muzica; cine nu cauta harul din el insusi.

Moare cate putin cine-si distruge dragostea; cine nu se lasa ajutat.

Moare cate putin cine-si petrece zilele plangandu-si de mila si detestand ploaia care nu mai inceteaza.

Moare cate putin cine abandoneaza un proiect inainte de a-l fi inceput; cine nu intreaba de frica sa nu se faca de ras si cine nu raspunde chiar daca cunoaste intrebarea.

Evitam moartea cate putin, amintindu-ne intotdeauna ca “a fi viu” cere un efort mult mai mare decat simplul fapt de a respira.

Doar rabdarea cuminte ne va face sa cucerim o fericire splendida. Totul depinde de cum o traim… Daca va fi sa te infierbanti, infierbanta-te la soare Daca va fi sa inseli,
inseala-ti stomacul. Daca va fi sa plangi, plange de bucurie. Daca va fi sa minti, minte in privinta varstei tale. Daca va fi sa furi, fura o sarutare. Daca va fi sa pierzi, pierde-ti frica. Daca va fi sa simti foame, simte foame de iubire. Daca va fi sa doresti sa fii fericit, doreste-ti in fiecare zi…”

4 Comments on ““Cine moare ?” (de Pablo Neruda)”

 1. #1 anna
  on Oct 7th, 2011 at 8:08 am

  oare cati ne regasim aici?

 2. #2 rebecca
  on Oct 7th, 2011 at 1:42 pm

  prea multe “moare”!macabru…

 3. #3 cosmin
  on Oct 7th, 2011 at 4:08 pm

  Punct ochit…punct lovit!

 4. #4 laurentiu musat
  on Oct 7th, 2011 at 4:30 pm

  Rebcca, in textul lui Pablo Neruda nu e vorba de acel tip de moarte pe care ti-o imaginezi. Deci nimic macabru. Omu’ asta se refera la o moarte a spiritului, a sufletului din noi. Acum mai citeste o data textul.

Leave a Comment

symptoma >