Sâmbăta de Jos, o stare de spirit… Rotating Header Image

Despre luna decembrie, in noiembrie…

stefan-hrusca-concert.jpg

Am citit în dimineaţa aceasta un articol foarte frumos, despre si pentru noi toţi: 

« Imediat e 1 decembrie, dar nu despre Ziua Nationala si paradele ei vreau sa va vorbesc astazi. Ci despre luna decembrie. Cu siguranta nu vom scapa nici in acest an, in mult-trambitata luna a cadourilor, de toate indemnurile la mai bine, la mai mult, la mai frumos,la mai…, la mai… .In statia de autobuz, la televizor, pe usa toaletelor publice, la chioscul de paine, pe ecranele din intersectii, ne vor asedia deja-cunoscutele mesaje: sa fim mai buni, mai blanzi, mai calzi, mai binevoitori. Sa daruim mai mult. Sa fim mai atenti la cei din jurul nostru. De parca daca ne comportam asa in decembrie, in celelalte11 luni, 334 de zile ( 335 in ani bisecti) avem dreptul sa fim rai, tristi, aspri, calici, reci sau nepasatori.
Eu refuz din start ipoteza (chiar dinainte de start, avand in vedere ca suntem inca in noiembrie). Si va invit si pe dumneavoastra sa faceti la fel. Pentru ca nu avem nevoie de o luna pe an in care sa ne spuna altii ce sa facem, cum sa fim, cat sa simtim.
Decembrie nu trebuie sa fie exceptia de comportament, ci regula.
Va intreb intai daca v-ar placea sa traiti intr-o lume in care oamenii sunt mai iertatori, mai amabili, mai zambitori, mai concilianti, asa cum se transforma ei in perioada sarbatorilor.
Daca ati raspuns da, va propun un mic joc. Imaginati-va ca poate fi “Craciun” la fiecare final de luna. Nu, nu o sa va rog sa alergati de nebuni prin oras dupa cadouri si nici sa cumparati mancare in nestire. Va propun doar o anumita stare de spirit, care se construieste cu lucruri marunte si victorii aproape derizorii:
… sa nu ne mai batem, la chisocul de ziare, pe carti pe care, de cele mai multe ori, nici nu le mai scoatem din tipla, daramite sa le si citim.
…sa nu mai judecam asa aspru si sa acordam macar beneficiul indoielii.
…sa nu mai alergam ca la maraton in supermarket, cu cosuri pline, sa mai bifam inca un produs pe lista nevoilor noastre imediate.
… sa nu umplem doar frigidere si camari, sa nu stocam doar pentru a satisface necesitatile la-demana, ci sa ne rasfatam putin si simturile cu muzici care ne incanta, filme care ne plac, oameni pe care ii iubim.
… sa nu cheltuim bani si timp pe haine multe, colorate, de firma, “la moda”, cu dungi, buline sau “animal print” cu care sa ne acoperim, fara sa ne gandim, macar o clipa, la cum imbracam goliciunea dinauntru.
… sa ne amintim mai des ca unele dintre cele mai importante nevoi din viata se satisfac cu lucruri care nu costa nimic.
… sa ne gandim si la construit un camin, nu doar o casa.
… sa nu mai fugim dupa vise pe care nici macar nu ni le dorim implinite, sa nu mai vrem sa ajungem pe drumuri care nu ne duc nicaieri.
… sa nu mai aprindem beculete colorate de zeci, uneori sute, de mii de euro, cand nu mai gasim drumul spre noi nici cu toata lumina din lume.

(Lista este deschisa si chiar va rog s-o completati).

Va invit, deci, sa nu mai asteptati luna decembrie ca sa aveti ganduri frumoase si inima deschisa.Cat despre Craciun… Acesta e simplu si nu are legatura cu cadouri scumpe, funde lucioase, bani cheltuiti sau cozi nesfarsite. Craciunul e despre bucuria de a fi impreuna. De aceea va doresc de pe-acum sa-l traiti cat mai des, nu doar o data pe an. »


Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. (Mahatma Gandhi)

(Un articol publicat de Roxana Neagu pe www.avocatnet.ro)

23 Comments on “Despre luna decembrie, in noiembrie…”

  1. #1 cosmin
    on Nov 28th, 2010 at 8:56 am

    Fiecare dintre noi este un inger,cu o singura aripa,nu putem zbura decat inbratisandu-ne… !
    Foarte frumos articolul pe care l-ai postat domnisorule Laurentiu . Eu cred ca daca am fi buni pe tot parcursul anului atunci unele sarbatori nu ar mai conta pentru noi decat pe plan spiritual .Mereu ne reamintim in preajma unui eveniment important de latura buna a umanitatii dar iti spun eu ca pe 2 ianuarie reintra totul in normal. Ma bucur ca mai sunt persoane care au o sensibilitate deosebita si reusesc sa scrie articole cum este cel care l-ai publicat mai sus caci avem nevoie de astfel de oameni printre noi .

    Iarna sunt traditionalist pentru ca port caciula ,vara sunt paradoxal pentru ca umblu cu capul gol ,primavara sunt socialist din cauza naturii, toamna sunt burghez din cauza umbrelei !

  2. #2 Gabriela
    on Nov 28th, 2010 at 5:35 pm

    In teorie toate-s bune si frumoase despre ce ar trebui sa facem,in realitate pe nimeni nu intereseaza mai departe de familie,daca are ce ii trebuie se concentreaza pe propriul confort,daca nu,isi duce disperarea de unul singur.Lumea s-a instrainat si prezenta a sute de comentarii la un site sau a sute de prieteni pe Facebook care stau toti online dar nimeni nu spune nimic nimanui,arata cat de straini suntem si cine nu are in suflet sa fie om,ma indoiesc ca o va face doar pt ca vine Craciunul sau un sfarsit de luna oarecare.

  3. #3 laurentiu musat
    on Nov 28th, 2010 at 6:27 pm

    Gabriela parca e un pic prea pesimista. Facebook-ul si toate aceste site-uri pot fi metode de comunicare utile, daca sunt folosite cum trebuie. Nu ar trebui sa ne instraineze unii de ceilalti. Nu stiu ce sa zic…exact ca in citatul de la finalul articolului, de Mahatma Gandhi, putem sa fim chiar noi schimbarea pe care o dorim…

  4. #4 Gabriela
    on Nov 28th, 2010 at 8:38 pm

    Facebook e doar un exemplu,sunt si alte retele de socializare unde “se socializeaza intens”.Si nu sunt pesimista deloc,doar realista,asta nu inseamna ca nu sunt si exceptii sau ca eu sau tu nu putem face nimic in sensul asta :)

  5. #5 adina
    on Nov 30th, 2010 at 8:15 am

    Eu cred ca schimbarea si alegerea de a fi mai buni in fiecare zi a anului (nu doar intr-o anumita luna) exista in fiecare dintre noi. Mai departe este alegere personala despre cum vrem sa fim.

  6. #6 adina
    on Nov 30th, 2010 at 8:21 am

    Azi este Sfantul Andrei si as dori sa le urez un calduros LA MULTI ANI tuturor Andrei-lor si derivatele din sat (bineinteles incepand cu al meu de acasa). Sa ne traiasca.

  7. #7 cosmin
    on Nov 30th, 2010 at 8:44 am

    La multi ani Andrei Rosca !

  8. #8 laurentiu musat
    on Nov 30th, 2010 at 10:05 am

    La Multi Ani pentru toti sarbatoritii de azi. Sa traiti, dragilor !

  9. #9 Aurora Vija
    on Nov 30th, 2010 at 11:52 am

    La multi ani pentru toti cei ce poarta numele Sf.Andrei!

  10. #10 cosmin
    on Nov 30th, 2010 at 1:03 pm

    La multi ani Laurentiu ….., azi se implinesc un numar de zile…

  11. #11 laurentiu musat
    on Nov 30th, 2010 at 1:06 pm

    Cosminoi, ce numar, ce zile ? :) :) :)

  12. #12 cosmin
    on Nov 30th, 2010 at 1:13 pm

    Pentru ca este o zi de sarbatoare si religia de care apartin imi spune ca in aceste momente trebuie sa le ierti dusmanilor greselile , am sa fac si eu un sacrificiu si am sa te iert si de data aceasta. Oricum , daca ai de gand sa vi la fotbal sa iti iei aparatori caci sarbatoarea de astazi nu tine decat pana la ora 24 ! Maine este alta zi !

  13. #13 laurentiu musat
    on Nov 30th, 2010 at 2:19 pm

    Pai de cand sunt eu dusman, ca sa ma ierti ? :) Si mai ales: CARE GRESELI ??? Iar despre fotbalul de sambata, nu uita sloganul si modelul meu in viata: “Mireeeel Radooooi, este unul dintre noi !!!”

  14. #14 cosmin
    on Nov 30th, 2010 at 3:19 pm

    Intre timp ai devenit un dusman de-al meu pe campurile de sport prin alunecarile tale la …picioarele mele (era sa spun la minge )!

  15. #15 cosmin
    on Nov 30th, 2010 at 3:22 pm

    In completarea comentariului meu de mai sus , vroiam sa spun ca se implinesc un numar de zile de cand ai reusit printr-un succes rasunator sa imi mai tragi …o teapa ! Trebuie sarbatorit acest eveniment , nu ?
    Gata cu comentariile caci plictisim lumea care se invarte prin zona aceasta .

  16. #16 Gabriela
    on Nov 30th, 2010 at 11:10 pm

    La multi ani,Andrei Rosca si tuturor celor care poarta numele Sfantului Andrei!

  17. #17 Cosmin
    on Dec 1st, 2010 at 8:06 am

    La multi ani Romania !

  18. #18 carmen florea(fielk)
    on Dec 1st, 2010 at 10:03 am

    La multi ani Romania,la multi ani romani!

  19. #19 Gabriela
    on Dec 1st, 2010 at 12:21 pm

    La multi ani lui Andrei Rosca din nou,pt prima luna din viata lui!Sa cresti mare si sanatos!

  20. #20 Mirela si Ionel
    on Dec 1st, 2010 at 6:15 pm

    La multi ani si din partea noastra sarbatoritilor de ieri, mai ales puiutului nostru :) ,multumim din suflet tuturor celor care s=au gandit la el, la multi ani romanilori ,o iarna frumoasa si caldura in suflete ptr toata lumea!

  21. #21 cosmin
    on Dec 5th, 2010 at 3:02 pm

    Sa traiti ,sa infloriti, si papucii sa fie lustruiti . Sper sa gasiti in papuci tot ceea ce va doriti voi !
    - Lustruieste-ti ghetele si dupa… mergi la culcare! Nu conteaza ca esti singur sau singura . Mos Nicolae va veni si iti va pune in ghetute doar zambete si voie buna… sa le imparti apoi in stinga si in dreapta:) Si eu o sa vreau un zimbet! Sa-mi pastrezi unul!

  22. #22 campean (braniste) daniela
    on Dec 10th, 2010 at 1:11 pm

    sarbatori fericite la toti sambetenii….

  23. #23 laurentiu musat
    on Dec 10th, 2010 at 1:15 pm

    Si tie, Daniela :)

Leave a Comment

symptoma >