Sâmbăta de Jos, o stare de spirit… Rotating Header Image

Căluşarii de la Sâmbăta de Jos

calusarii_1.jpg 

Astăzi ne propunem să facem un salt in timp, si să-i vedem pe căluşarii noştrii simbeteni de acum 27 de ani.

Dacă nu v-aţi dat seama cine sunt toţi mândrii ficiori din poză, haideţi sa-i recunoaştem împreună:

Aşadar, pe rândul de sus, de la stânga la dreapta, după  muzicant: Nelu Vâja, Gheorghe Popa (Meg), Gilucu Mîndrea, Vasile Florea, Ovidiu Bertea, Nelu Bertea.

Rîndul din mijloc: Gheorghe Blendea, Viorel Mîndrea (Mănăil), Vasile Şuteu, Nelu Bobeş, Gheorghe Popa (Mihucă), Vasile Damian.

Rîndul de jos: Viorel Popa, Duţi Sebeşan, Vasile Marcu, Vasile Achim, Mihai Gălbincea, Vlad Muşat, Sorin Şuteu, Mihai Popa, Lucian Andreiaş, Marius Lascu, Sorin Bertea.

Fotografia de mai sus face parte din arhiva familiei Vâja, şi a ajuns aici pe pagină prin amabilitatea Aurorei, căreia îi mulţumim din suflet.

Şi ca să ne dăm seama ce obicei frumos am avut, si, cine ştie, poate odată îl vom avea din nou la noi în sat, haideţi să citim câteva cuvinte despre Căluşari:

Căluşul românesc a fost inclus de UNESCO, la sfârşitul anului trecut, pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii, alături de 43 de alte datini şi obiceiuri străvechi din toată lumea.

Căluşarii reprezintă participanţii la dansul Căluşului, dans tradiţional românesc, prezent în timpurile vechi atât în Moldova cât şi în Transilvania, dar care astăzi mai este practicat doar în Muntenia şi Oltenia.

În mod tradiţional, dansul se execută în săptămâna dinaintea Rusaliilor,  şi are scop tămăduitor, însă există documente istorice care atestă practicarea dansului şi cu alte ocazii, de exemplu, dansul executat de soldaţii lui Mihai Viteazul, “căluşerii”, ce se aflau sub conducerea căpitanului Baba Novac, în cadrul sărbătorii date de Sigismund Bathory în 1599, la Piatra Caprei, lângă Alba Iulia.Cu origini necunoscute, pierzându-se în timp undeva prin epoca pre-romană, căluşul este considerat de specialişti cel mai vechi şi mai spectaculos dans popular românesc.Din păcate, prea puţini ştim ce poveste fantastică se ascunde în spatele acestui dans magico-mitic.Jocul căluşarilor este, nu numai cel mai „bătrân” dar şi unul din cele mai complexe dansuri autohtone, mesajul pe care ni-l aduce din acele vremuri fiind îmbrăcat într-un strai mitic şi arhaic.

Dansul se situează undeva la marginea legendei, de aceea nu pot spune nici specialiştii exact de unde i se trag rădăcinile.

Înscrierea pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial face cunoscut lumii întregi o fărâmă preţioasă  a tradiţiei româneşti, contituind astfel o şansă pentru supravieţuirea sa.

Felicitări simbetenilor noştri care au fost odată căluşari, şi sperăm că vom mai vedea obiceiul acesta şi la noi la Sâmbăta de Jos.

Pentru documentare am folosit sursele: Enciclopedia Wikipedia, si pagina românilor din Germania, www.rom2.de     

 

23 Comments on “Căluşarii de la Sâmbăta de Jos”

  1. #1 Turbo (a.k.a. Marius Popa)
    on Feb 7th, 2009 at 9:12 pm

    Super tare Lau!!! Ia sa ii vedem la joc, oare mai stiu sa joace?

  2. #2 laurentiu musat
    on Feb 8th, 2009 at 3:37 pm

    Turbo, sunt sigur că ei ma ştiu să joace ! Problema e să mai aibă pe cine sa înveţe mai departe !

  3. #3 laurentiu musat
    on Feb 8th, 2009 at 3:40 pm

    Şi azi avem o sărbătorită în familie, mai precis soră-mea, Mirela. Să trăiască La Mulţi Ani, să ne mai trimită poze frumoase de pe unde se preumblă. Te pupăm !

  4. #4 ana-maria
    on Feb 8th, 2009 at 3:51 pm

    “La multi ani”,Mirelus, multa fericire si numai dragoste ……pupici dulci. Nu pot sa aleg un singur cadou , asa ca am ales multi, multi…..

  5. #5 cosmin
    on Feb 8th, 2009 at 5:32 pm

    La multi ani MIRELA ! Te pupam dulce !

  6. #6 carmen florea(fielk)
    on Feb 8th, 2009 at 7:20 pm

    La multi ani si numai bucurii!

  7. #7 Gabriela
    on Feb 8th, 2009 at 8:03 pm

    LA MULTI ANI,MIRELA!SA FII SANATOASA SI FERICITA! :)

  8. #8 Mihaela M-P
    on Feb 8th, 2009 at 9:13 pm

    La multi ani Mirela si tot ce iti doresti alaturi de cei dragi.

  9. #9 Mihaela M-P
    on Feb 8th, 2009 at 9:15 pm

    Lau ar mai fi trebuit sa precizezi ca baietii din Sambata care au jucat Calusarul au participat la competitii din domeniul asta si daca nu ma insel au si luat ceva premiu pe la Caracal. Poate isi mai aminteste cineva mai multe detalii.

  10. #10 Nico
    on Feb 9th, 2009 at 12:11 am

    la multi ani, mirela! sa fii fericita!

  11. #11 mirela
    on Feb 9th, 2009 at 11:16 am

    multumeeesc la toata lumea.acum am intrat pe net,ca si nico am chefuit zile-n sir si nu am mai intrat sa vad miscarea din samba’jo’.va pup pe toti!

  12. #12 laurentiu musat
    on Feb 9th, 2009 at 11:36 am

    Miha, foarte bine că ai amintit de concursurile la care au participat căluşarii noştrii, pentru că eu personal eram prea mic pe’atunci ca să-mi aduc aminte ceva. Mai avem în lucru ceva poze din acele vremuri, deasemenea avem oameni de bază în Sâmbăta care să ne povestească cum a fost, deci suntem abia la “Episodul 1″ cu acest obicei. Oricum, încet-încet aflăm amanunte, si aducem la suprafaţă lucrurile frumoase de la noi din sat !

  13. #13 Aurora Vija
    on Feb 9th, 2009 at 11:53 am

    La multi ani ,Mirela,sa fii sanatoasa si sa ai parte de multe bucurii si impliniri alaturi de cei dragi!Fam.Vija

  14. #14 Magda
    on Feb 10th, 2009 at 3:22 pm

    La multi ani si din partea noastra Mire.

  15. #15 Magda
    on Feb 10th, 2009 at 3:26 pm

    Lau stii care e cea mai tare faza? Sorin il invata pe Alexandru sa joace acest joc si visul lui e sa faca din nou in Sambata o echipa de dansuri ca pe vremuri. Cine a fost la nunta la Marius Popa a doua zi a putut sa-i vada pe patru din calusari, asa ca nu s-a uitat acest joc.

  16. #16 laurentiu musat
    on Feb 10th, 2009 at 5:47 pm

    Dupa mesajul de la Magda, viitorul suna bine ! Eu tot sper ca vom vedea din nou niste calusari mici pe la noi prin Sambata !

  17. #17 Gabi
    on Feb 11th, 2009 at 9:19 pm

    La multi ani sarbatoritei!
    Miha, a venit cu detalii, de zici ca a fost cu noi la Caracal si Deva, nu-i asa, Sorine? Ma ref la Suteu, ca el stie ce si cum… Era si Iri, Dan Dopcea, parca Bebe..(ma ref la cei din ultima intrare in scena).. Ce vremuri…ce oameni…ce obiceiuri…ce locuri… ce sa mai…

  18. #18 Mihaela M-P
    on Feb 12th, 2009 at 12:20 am

    Pai Gabi cum sa nu stiu de detaliile astea si ai dreptate de la Sorin…care de fiecare data cand venea de la festival ne povestea, si in plus sti cum este totul se stie in Sambata:D … Vezi de Deva am uitat, doar de Caracal mi-am amintit. In plus mai si faceam competitii intre baieti si fete (baietii jucau calusarul, iar noi fetele balul maracine iar instructor era nenea Vasile Suteu).

  19. #19 nan
    on Feb 12th, 2009 at 4:17 pm

    La multi ani!!!Mihree.te pupam

  20. #20 Gabi
    on Feb 12th, 2009 at 10:33 pm

    Asa..balu’ maracine ii zicea…

  21. #21 Flavius
    on Feb 15th, 2009 at 8:58 pm

    Servus!
    Imi plac toate intoarcerile in timp de aici…
    Cele bune!

  22. #22 laurentiu musat
    on Feb 15th, 2009 at 10:38 pm

    Bucurosi de oaspeti ! Va mai asteptam !

  23. #23 deea
    on Jan 1st, 2010 at 10:22 pm

    he he ..
    uite’l si pe tati pe acolo;))
    si va vasi:x
    frumosi totzi

Leave a Comment

symptoma >